TT-rating / Soru - Cevap

  1. Maç sonuçlarını (skor) kimler girebilir ?
    Cevap : TT-Rating turnuvası düzenleyen dernek veya kuruluşun yetki verdiği kişi veya kişiler.

    Yakın zamanda Altın ve Gümüş üyeliği olan TT-Rating üyeleri katıldıkları turnuvaların maç sonuçlarını gösteren belge ile maçlarını sisteme yazdırabilecekler (2022 Ocak ayında bu sistem çalışıyor olacak)
    Bu yeni sisteme geçene kadar TT-Rating turnuvaları dışında sonuçlar yoğunluk sebebiyle kabul edilememektedir.

  2. Oyuncu ne yapmalıdır ?
    Cevap : Yeni Oyuncu Kayıt ekranında gerekli bilgileri doldurup kayıt işlemini bitirmelidir. Sistem kendisine bir kimlik numarası (TT-ID) verecektir. TT-raiting sistemine geçmiş dernek veya kuruluşların düzenlediği turnuvalara bu kimlik numarası ile kayıt olacaktır (Bu tarz turnuvalara kayıt olurken isminizin arkasına TT ibaresini yazdırın lütfen, böylece turnuva esnasında ve bitiminde kimin TT-rating üyesi olduğu kolayca anlaşılır). TT-ID numarasına sahip olmayan bir oyuncu ile maç yapıyorsanız bunun sisteme herhangi bir etkisi olmaz.
  3. Her oyuncu sisteme 0 (sıfır) puandan mı başlamalıdır?
    Cevap : Hayır. Tanınmış veya seviyesi bilinen oyuncular belli bir puandan başlatılabilir. Zaten belli bir maç sayısı sonrası puanı gerçek değerine gelecektir. Yeni bir oyuncuya giriş puanı vermenin en iyi yöntemi, bu oyuncunun ilk maçlarını TT-Rating turnuvasında yapmasıdır. Böylece yaptığı bu maçlara bakılarak uygun bir giriş puanından başlaması sağlanır.
    Ayrıca yetkili yönetici yeni üye ile antrenman yaparak seviyesini belirleyebilir.
  4. Puan hesabı nasıl oluyor ?
    Cevap : Farklı puanlama şekilleri vardır:
    A. Sistem, 2 oyuncunun kendi arasındaki puan farkına bakarak kazanana eklenecek ve kaybedenden çıkarılacak puanı tablodan (bkz buraya) bakarak işleme sokar. Puan farkı az ise az puan eklenir(çıkarılır) , fark büyük ise kazanılan puan da daha büyük olur. Maçın yarı final veya final olması da puan değişimini etkiler.
    B. Ayrıca sistem her maçtan sonra kazanan oyuncunun son 6 maçına bakar ve galibiyet serisi oluşmuş ise puan kazanımı çok daha fazla olabilir (son yapılan maçtan önceki 5 maçın 3ünde mağlup edilen oyuncular oyuncunun kendi puanından yüksek ise, kazanan oyuncunun yaptığı en son maçtan önceki puanına göre). Aynı şekilde kaybedenin de son 6 maçına bakılır ve 6 maçı da kaybetmiş ise puanı daha fazla azaltılabilir.

    C. Klasik turnuvalarda (grup maçları -> eleme turları) gruptan çıkan oyuncular eleme maçlarında aldıkları galibiyetlerde ek puan kazanırlar. Çeyrek, yarı ve final maçlarının katsayıları giderek artar. Bu maçlarda mağlup olandan ek puan eksiltilmez.
    D. 13.01.2018 itibariyle maç sonucu set farkı sistemine geçilmiştir.
    Set farkı 3 veya 4 ise katsayı 1.0 (Örnek 3-0 veya 4-0 sonuçlarında)
    Set farkı 2 ise katsayı 0.8 (Örnek 3-1 veya 4-2 sonuçlarında)
    Set farkı 1 ise katsayı 0.6 (Örnek 3-2 veya 4-3 sonuçlarında)

    Alttaki puan tablosuna karşılık gelen rakam bu katsayı ile çarpıldıktan sonra kazanana eklenir (kaybedenden de çıkarılır). Hesaplamanın tabanı geçerlidir (virgülün sol tarafı, tam sayı olacak şekilde)
    E. Kazanan oyuncunun rating puanı kaybedenden 300 üstü ise kazanan oyuncu 3-0 dışında kazandı ise kazanandan rating puanı düşer, kaybedene eklenir. 1 set veya 2 set bu alınan verilen puanı etkiler. 3-1 ile 3-2 arasında fark vardır. Formül ile hesaplanır. Aradaki fark 301 ise 1 set durumunda 1 puan; 2 set durumunda 2 puan işlenir. Aradaki puan farkı 1000 ise 12 dolayısıyla 24 puan alınır verilir. (25 Mart 2023)
  5. Kayıt oldum ama geçici şifre gelmedi.
    Çözüm :Tekrar talep etmek için buraya tıklayınız.
  6. Yeni kayıt oldum ve sıfır puandan başladım. Nasıl yetişeceğim üsttekilere?
    Cevap : Sistem son yaptığınız maçları gözönünde bulundurup , eğer hep kazanıyorsanız, yendiğiniz kişilerin puanlarını dikkate alarak sizin puanınızı hızlı bir şekilde yükseltiyor.
  7. Kayıt oldum, puan aldım ama çok nadir maç yapıyorum. Ne olacak?
    Cevap : Belli bir süre (6 ay) belli bir sayıda (2) rakip ile maç yapmayanlar Puan Sıralama listesinde görünmeyecek ve durumları Pasif olacaktır. Fakat bu maç yapmalarına engel değildir (oynamadıkları sürede puan değişmez). Maçlarını her zamanki gibi yapıp sisteme girilir sonuçlar. Bir sonraki kontrolde gereken maç sayısına ulaşıldığında, oyuncu Aktif moduna geçer ve puan sıralamasında tekrar görünür.
  8. Kayıt oldum, sıralamada gözükmüyorum
    Cevap : En az 3 maç yaptıktan sonra sıralamada gözükmeye başlanır.
  9. Biz de bu sistemi kullanabiir miyiz? Dernekler, kulüpler, il temsilcileri vs...
    Cevap : Bir kaç farklı şekilde kullanım mümkündür:
    1. Misal: Kıbrıs'ta bir oyuncu grubu, 20 oyuncusu var. Bu 20 oyuncu TT-Rating.com sistemine kayıt olurlar. Daha sonra bu 20 kişinin istenirse başlangıç seviye puanları düzenlenir. Yeni başlayanlar 0, 1.lig seviyesindekiler 1500 mesela... Bu oyuncular bir gruba atanır: 'kıbrısGücü' diye mesela. Ve ilgili yönetici sisteme sadece bu grubun maçlarını işleyebilir. TT-Rating genel maç ve sıralama listesinde bu oyuncular ve maçları diğer sistem maçları arasında görünür. Filtrelemeler sayesinde sadece bu grubun maçları ve oyuncuları görünsün seçeneği vardır. Böylece sadece kendi oyuncu ve maçlarınızı kolayca listelemiş olursunuz. Bu tarz bir kullanımın ücreti yıllık 36$ 'dır. Bu fiyat grup başına ve en fazla 36 oyuncu içindir. 36 üstü sayı için 72$'dır.
    2. Kendinize ait web siteniz olur (mesela: www.mersin-MT-Rating.com gibi). Tüm işlemlerinizi TT-Rating.com 'dan bağımsız olarak yapabilirsiniz. Demo site. Bu tarz bir siteniz olur. Yöneticilerin neler yapabildiğini görmek için geçici yönetici şifresini isteyebilir ve kullanımı test edebilirsiniz. Yıllık 72$ / 36 oyuncu (144$ 36 oyuncuyu geçiyorsa). Bu kullanımda maç ve oyucu listelerinde sadece kendi oyuncu ve maçlarınız görünür. Ayrıca puanlamalar sizin isteğinize göre düzenlenebilir.
Puanlama hesabında kullanılan tablo:
Puan farkı :
Beklenen durum:
Beklenmeyen durum:
0–12
12
12
13–37
11
13
38–62
10
14
63–87
9
16
88–112
8
20
113–137
7
25
138–162
6
30
163–187
5
35
188–237
4
40
213–237
3
45
238–?
2
48

Puan farkı : 2 oyuncunun arasındaki puan farkı

Beklenen durum : Puanı yüksek oyuncu düşük puanlıyı yenmesidir.

Beklenmeyen durum: Puanı düşük olan oyuncunun yüksek puanlıyı yenmesidir

Örnek: A oyunucusunun puanı 25, B oyuncusunun puanı 200 olsun. A oyuncusu, B oyuncusunu yenmiş ise (3-1 ile);

Puan farkı: 200-25 = 175'dir. Durum ise beklenmeyen durum'dur. Tablodan bakarsak kazanana eklenecek (kaybedenden çıkartılacak) puan = 35'dir.
35 değeri 4.D maddesinde açıklandığı gibi ayrıca set farkı katsayısı ile çarpılır. 2 set farkı olduğu için 0.8 çarpılır. 35*.8 = 28 Sonuç olarak A oyuncusunun yeni puanı: 25+28=53, B oyuncusunun yeni puanı: 200-28=172 olur.